Nieuwe cijfers hiv in Nederland: aanpak moet effectiever

Te veel kansen blijven nog liggen om een einde te maken aan de hiv-epidemie in Nederland. Uit vandaag verschenen cijfers van Stichting Hiv Monitoring blijkt dat Nederland goed op weg is, maar om snel nul nieuwe hiv-infecties te bereiken is vooral een lokale en regionale aanpak van hiv nodig.

23 november 2023

In het kort:

  • In 2022 zijn 393 nieuwe hiv-diagnoses geregistreerd
  • Bijna de helft van de mensen met een nieuwe diagnose komt te laat in zorg
  • In 2022 overleden 21 mensen aan de gevolgen van aids
  • Hiv-preventiepil PrEP is nog niet voldoende bekend
  • Een lokale en regionale aanpak is nodig

 

In 2022 zijn 393 nieuwe hiv-diagnoses gesteld. Dat is 67% minder dan in 2010, maar de snelheid van deze daling vlakt de laatste jaren af.

Te laat in zorg

Van de mensen die in de periode 2020-2022 hun diagnose kregen, kwam bijna de helft (48%) te laat in zorg. Dat betekent dat het virus al veel schade had kunnen veroorzaken. Een derde van deze mensen moest daardoor in het ziekenhuis worden opgenomen, en 16 van hen overleden aan de gevolgen van aids.

Ziekenhuisopname en overlijden als gevolg van hiv is te voorkomen, als de hiv-infectie maar op tijd gevonden wordt. Daarvoor is o.a. nodig dat het stigma op hiv afneemt, want dit weerhoudt mensen om een hiv-test te doen, maar weerhoudt zorgprofessionals ook een hiv-test aan te bieden.

“Ik vind het zorgelijk dat er nog steeds een grote groep mensen is die zich té laat op hiv laat testen. Dat leidt tot ziekenhuisopnamen en zelfs overlijden. Dat is tragisch en volkomen onnodig gezien de beschikbaarheid van een heel effectieve behandeling waarbij je gezond kan leven en je het virus niet meer kan doorgeven. Een goede aanpak van hiv mag zeker niet afhankelijk zijn van de plek waar je woont in Nederland. Wat in Amsterdam kan, kan ook in andere steden en regio’s. Een lokale en regionale aanpak van hiv is dus nodig.”

- Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland

Eerder dit jaar bleek dat Amsterdam de nul nieuwe hiv-infecties nadert, een daling van 95% sinds 2010. Die daling is in de rest van Nederland beduidend minder. Naar schatting hebben 140 mensen in 2022 een hiv-infectie hebben opgelopen. Dat is een daling van 85% sinds 2010.

 

Succesfactoren toepassen

Het is dan ook van belang dat de succesfactoren van Amsterdam overal toegepast worden: een goede samenwerking tussen huisartsen, GGD-en, ziekenhuizen en de mensen die risico lopen op hiv, gesteund door extra budget van de gemeente.

Een hoopvol voorbeeld: Maastricht sloot zich deze maand als vierde Nederlandse stad aan bij de Fast Track Cities. Dat is een netwerk van steden over de hele wereld die het einde van de epidemie een prioriteit maken in hun beleid.

 

Preventie met PrEP

Het aantal hiv-diagnoses onder mannen die seks hebben met mannen daalt sneller dan onder andere groepen. Hiv-preventiemiddel PrEP speelt daar een grote rol in. Van de mensen binnen deze groep in de afgelopen 5 jaar hun diagnose kregen, wist een aanzienlijk deel niet van het preventiemiddel, of had er geen toegang tot.

Door het vergroten van de PrEP-bekendheid kunnen we meer hiv-infecties voorkomen. Daarnaast moet de landelijke PrEP-regeling, die is aangekondigd vanaf medio 2024, ervoor zorgen dat iedereen die in aanmerking komt ook PrEP kán gebruiken. Dat is de enige manier om heel Nederland sneller naar nul nieuwe hiv-infecties te brengen.  

Met jouw hulp zorgen we dat preventie, voorlichting en zorg beschikbaar zijn voor iedereen. In Nederland én daarbuiten. Help je mee?

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie