Nieuwsoverzicht

dinsdag 3 maart 2015

Weer een stap dichter bij goede en toegankelijke gezondheidszorg voor jongeren

In 2014 zijn mooie resultaten geboekt binnen het programma Access, Service, Knowledge (ASK): What young people want, what young people need. Sinds 2013 werkt STOP AIDS NOW!, als onderdeel van een alliantie gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken, aan goede, toegankelijke informatie en gezondheidszorg voor jongeren in Kenia en Oeganda. Hiermee willen we onder andere nieuwe hiv-infecties voorkomen en de gezondheid van jongeren met hiv verbeteren. 

Lees meer

  1. vrijdag 27 februari 2015 Eerder beginnen met hiv-behandeling verlaagt het risico op ernstige ziektes en verhoogt de levensverwachting

    Met hiv-behandeling beginnen bij 500 of meer CD4-cellen (per mm3 bloed) verlaagt het risico op tuberculose, andere ernstige ziektes en uiteindelijk sterfte met 44%. Dit blijkt uit een nieuw zevenjarig onderzoek – The Temprano – wat gepresenteerd werd tijdens de Conferentie over Retrovirussen en Opportunistische Infecties (CROI 2015) in Seattle. De huidige richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raden aan om met behandeling te beginnen als het aantal CD4-cellen onder de 500 komt. CD4-cellen spelen een belangrijke rol in het menselijke afweersysteem.   

  2. vrijdag 20 februari 2015 Werken aan een aidsvrije generatie

    Aids is doodsoorzaak nummer één onder adolescenten van 10 tot 19 jaar in Sub-Sahara Afrika, en de tweede belangrijkste doodsoorzaak onder adolescenten wereldwijd. Ondanks de vele vooruitgangen op het gebied van medicatie en goede hiv-tests, neemt het aantal aidsdoden bij deze leeftijdsgroep niet af. Daarom is de VN-organisatie UNAIDS in samenwerking met betrokken partijen het platform ‘All In’ gestart. UNAIDS heeft zich ten doel gesteld om per 2020 het aantal aids-gerelateerde doden onder adolescenten met minstens 65 procent te verlagen. Door mee te denken over de beste strategieën om dit doel te bereiken en door Afrikaanse jongeren actief te laten participeren in projecten, draagt STOP AIDS NOW! bij aan het initiatief.  

  3. donderdag 19 februari 2015 De opkomst van de zelf-test

    Het kwam de laatste tijd regelmatig terug in het nieuws: onderzoekers van de Columbia University ontwikkelen een accessoire voor de smartphone waarmee hiv binnen vijftien minuten kan worden opgespoord. Het apparaatje detecteert hiv-antistoffen in een druppel bloed. Het werd door Rwandese zorgverleners getest en gepresenteerd als een medische doorbraak. De ontwikkeling biedt veel mogelijkheden voor het toegankelijker maken van testen, zeker in landen waar testmogelijkheden beperkt zijn. 

Volg ons

Wat kun jij doen?

doneerStrijd mee tegen aids!
Doneer

Kom in actie

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief

STOP AIDS NOW! is een samenwerking van: Aids Fonds, Cordaid Memisa, Hivos, ICCO, Oxfam Novib

  • STOP AIDS NOW! en de Postcode Loterij